Sådan opbygger du en capsule wardrobe

Tøjkriser, fejlkøb og tøj, der bare optager unødig plads i garderoben, men som du ikke nænner at smide ud. Vi kender det alle. Og der er dage i alles liv, hvor lysten til at bytte hele sin garderobe ud melder sig, fordi “jeg har jo ikke noget at tage på”. Det er her fænomenet capsule wardrobe kommer ind i billedet.

Hvad er en capsule wardobe?

En capsule wardrobe er i korte træk en velfungerende basisgarderobe, der består af en hvis mængde tidløst tøj, som aldrig går af mode. Det er blandt andet tøj som t-shirts og et par velsiddende jeans, der er en helt essentiel del af en capsule wardrobe. En capsule wardrobe er altså et lille udvalg af tidløse genstande af tøj og sko, som varierer fra sæson til sæson. Og hemmeligheden er blandt andet, at det hele skal være tøj, som du elsker.

Ved at skifte sin capsule wardrobe ud efter sæson er du garanteret, at du bruger alt det tøj, du har i din garderobe. Det er meget forskelligt fra person til person, hvad lige netop deres capsule består af, og antallet af beklædningsgenstande kan ligeledes variere.

Din guide til at skabe din egen capsule wardrobe

1. Find din egen stil

Først og fremmest skal du finde din helt egen stil. Brug derfor lidt tid på at visualisere dine favorit- og drømme-outfits. Har du brug for inspiration, kan du bruge lidt tid på at lade dig inspirere af andre på medier som Pinterest og Instagram. Som en del af processen kan du notere dine favoritmærker, personlige stilikoner eller nogle stikord til den stil, du godt kan lide. Du kan også lave et moodboard, hvor du kan klippe og klistre de ting på, du godt kan lide.

Hertil er det også en god idé at tænke vejr og klima ind. I Danmark har vi jo som bekendt fire meget forskellige årstider, så det kan være en god idé at inddele din capsule wardrobe i fire: forår, sommer, efterår og vinter.

2. Tøm hele dit skab

Du skal tage ALT ud af dit skab. Og her mener vi virkelig alt. På den måde får du et komplet overblik over din garderobe – også det, som gemmer sig bagerst i skabet.

3. Del dit tøj ind i bunker

Nu skal du dele dit tøj op i fem forskellige bunker:

  1. Elsker: Bunken skal bestå af det tøj, som du virkelig elsker – og som du altid har lyst til at have på.
  2. Måske: Her skal du placere det tøj, som du er i tvivl om. Det er blandt andet det tøj, som du egentlig gerne ville bruge, men måske ikke har brugt i et stykke tid. Eller måske noget, som trænger til en reparation.
  3. Sæson/trend: Der er ingen grund til at have shorts hængende i skabet, hvis det er vinter. I denne bunke skal du altså lægge det tøj, som du ikke kan bruge lige nu på grund af årstiden. Det er ligeledes bunken til de mere trend-baserede varer, der måske ikke er så in længere (måske bliver de det på et andet tidspunkt).
  4. Festtøj: Her skal du lægge din garderobes mere fine og festlige ting, som du ikke lige får luftet hver dag. Det kan være en kjole til et bryllup, fine toppe, stiletter og lignende.
  5. Nej: Bunken giver sig selv, og det er her, du skal lægge alt det tøj, som du ikke længere bruger. Det kan være, fordi det er slidt, fnulret, forvasket, kradser, ikke passer, eller ganske enkelt fordi det bare ikke falder i din smag længere. Det tøj, som godt kan bruges igen, kan du aflevere i din lokale genbrug.

Basisvarer som undertøj, tanktoppe, strømper, tasker, accessories, smykker, træningstøj og arbejdstøj tæller ikke med i din capsule wardrobe, så det kan du lægge tilbage i skabet.

Elsk din garderobe ved at opbygge en base og købe det, du mangler

Nu har du styr på din garderobe – du ved, hvad den består af, og du ved, hvad du kan lide. Nu kan du så begynde at shoppe de ting, som du mangler – og du kan skille dig af med alt det tøj, som du ikke knuselsker. Herefter skal du sammensætte en god basisgarderobe, der kan bruges året rundt, og til slut skal du inddele din garderobe efter sæson, så du nemt kan skifte den ud, når vejret og temperaturerne skifter.